Het belang van vitamine D

We weten allemaal dat het voor je gezondheid erg belangrijk is om dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar waarom is dat zo? Wat doen die vitamines nou precies? En hoeveel heb je nodig? Op deze en andere vragen zal ik daarom voortaan in deze Health rubriek antwoord geven. Vandaag vertel ik je over het belang van vitamine D.

Het belang van vitamine D

Allereerst, wat is vitamine D?

Er bestaan twee soorten vitamines: wateroplosbare en vetoplosbare vitamines. Vitamine D is (samen met vitamines A, E en K) een vetoplosbare vitamine. Vetoplosbaar houdt in dat het lichaam de vitamine op kan slaan in het lichaam. Vitamine D is ook weer in verschillende varianten verkrijgbaar, maar de meest bekende zijn vitamine D2 (Ergocalciferol) en vitamine D3 (Cholecalciferol), waarbij D3 het sterkste werkt en het makkelijkst door het lichaam opgenomen wordt.

Vitamine D komt van nature voor in vette vis, eieren en vlees. Vitamine D wordt daarnaast aan margarine en aan flesvoeding voor baby’s toegevoegd, maar kan ook door het lichaam zelf aangemaakt worden. Dit gebeurt door een fotosynthetische reactie waarbij cholesterol in cholecalciferol (D3) wordt omgezet. Bij dit proces heb je echter zonlicht nodig en daar is zeker tijdens de wintermaanden veelal een tekort aan. Vandaar dat er vitamine D supplementen op de markt zijn, zodat het tekort aangevuld kan worden.

Vitamine D supplementen hebben meestal een dierlijke oorsprong, maar een plantaardige variant is ook zeker mogelijk. Zo wordt de plantaardige cholecalciferol uit korstmossen gewonnen. Let echter wel goed op de verpakking van je supplement wanneer je veganist bent, want het staat in de meeste gevallen niet aangegeven waar de vitamine D vandaan komt. Wellicht iets om rekening mee te houden, indien je dit belangrijk vindt!

Waarom hebben we vitamine D nodig?

Sinds vorige eeuw is er veel onderzoek gedaan naar vitamines en zo hebben onderzoekers ontdekt dat vitamine D ontzettend van belang is voor je gezondheid. Zo heeft je lichaam vitamine D nodig, zodat sterke botten en tanden aan kan maken. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding beter opgenomen wordt. Het legt calcium en fosfor vast in de botten en tanden (met name tijdens de groei). Dit kan ook ervoor zorgen dat osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd beperkt wordt. Daarnaast is vitamine D erg belangrijk voor het immuunsysteem: het stimuleert de spierfunctie en speelt het een rol bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen. Vitamine D-supplementen worden bij voorkeur bij de warme maaltijd ingenomen, omdat ze in combinatie met een beetje vet of olie, het beste door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Wat gebeurt er bij een tekort?

Bij een tekort aan vitamine D kan rachitis (ook wel Engelse ziekte genoemd), spierzwakte en botontkalking ontstaan. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D een invloed heeft op de gemoedstoestand en dat je je wat sneller depressief kunt voelen.

Vitamine D wordt zelf aangemaakt door het lichaam en komt ook voor in voedingsmiddelen als vette vis, eieren en vlees. Toch zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die dagelijks extra vitamine D nodig hebben. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen van 0-4 jaar, mensen met een donkere huidskleur, ouderen (vrouwen vanaf de overgang, mannen vanaf 70 jaar), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Zelf testen of je een Vitamine D tekort hebt?

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

  • Kinderen 0 t/m 4 jaar: 10 mcg extra vitamine D per dag
  • Kinderen (vanaf 4 jaar) en volwassenen met een donkere huidskleur: 10 mcg extra vitamine D per dag
  • Kinderen (vanaf 4 jaar) en volwassenen met een lichte huidskleur die te weinig buiten komen: 10 mcg extra vitame D per dag
  • Vrouwen van 50 t/m 69 jaar: 10 mcg extra vitamine D per dag
  • Mannen en vrouwen 70+: 20 mcg extra vitamine D per dag
  • Zwangere vrouwen en bij borstvoeding: 10 mcg extra vitamine D

Kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen met een lichte huidskleur hebben geen extra vitamine D nodig wanneer ze iedere dag 15-30 min tussen 11.00 en 15.00 uur met onbedekt hoofd en handen buiten zijn.

 Kun je een overdosis Vitamine D binnenkrijgen?

Ja, dat kan zeker, maar in de praktijk komt dit gelukkig niet veel voor. Aangezien vitamine D een vetoplosbare vitamine is, houdt dat in dat een overschot aan deze vitamine in het lichaam opgeslagen wordt. Hierdoor kunnen op den duur ongewenste effecten zoals nierbeschadiging en vitaminevergiftiging ontstaan. Hou je daarom aan de voorschriften en overschrijd de ADH niet.

Wat is nou een goed Vitamine D supplement?

Er zijn verschillende soorten vitamine D supplementen verkrijgbaar. Zo zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar in tabletten, maar ook in druppels (zowel op olie- als op waterbasis) verkrijgbaar. Dit zie je vooral bij vitamine D voor kinderen, aangezien zij vaak nog moeite hebben met tabletten door te slikken. Nou is er aan veel vitamine D preparaten voor kinderen vaak een smaakje toegevoegd, bijvoorbeeld een anijssmaak of sinaasappelsmaak. Deze bevatten vaak suiker. Ik weet uit persoonlijke ervaring dat mijn dochter van 2 juist de druppels met een smaakje niet lekker vindt. Die vindt ze vies!

Indien je suiker, smaakstoffen in deze druppels wilt vermijden, kan ik je van harte de vitamine D druppels voor kids van Vitalize aanbevelen. Deze druppels op oliebasis bevat alleen maar vitamine D3 en kokosolie. Bovendien zijn ze vrij van gluten, gist, lactose, suiker, conserveringsmiddelen of kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Puurder dan dit wordt het niet! Ideaal dus voor kinderen die juist geen smaakje willen of wanneer je de suikerinname bij kinderen zoveel mogelijk wilt beperken. Roos vindt deze druppels wél erg fijn!

De producten van Vitalize zijn verkrijgbaar bij Vitstore.com, de vitaminespecialist met producten van hoge kwaliteit.

Bron(nen) : Greenblush.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *