De voor- en nadelen van voedingssupplementen (studenten)

Heb je ze nou wel of niet nodig?
Ook bezig met gezond leven? Dan ben je vast al eens een discussie over voedingssupplementen tegengekomen. Moet je ze nu wel of niet nemen? We zetten een aantal voor- en nadelen op een rij, kun je zelf een beslissing maken.

Wat is een voedingssupplement?

Een voedingssupplement bevat bepaalde vitamines of mineralen, maar ook vezels en antioxidanten worden kun je vinden in supplementvorm. Doordat voedingsstoffen in een supplement een andere vorm hebben dan natuurlijk, kan je lichaam de stoffen beter en sneller opnemen. Supplementen zijn te krijgen in poeders, capsules of tabletten.

+ Gevarieerd eten is niet genoeg

Voor een gezond lichaam wordt de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) gehanteerd. Dit zou voldoende moeten zijn wat betreft de behoefte van gezonde mensen.
Het Medisch Dossier bracht een uitgebreid artikel over voedingssupplementen. Daarin staat onder andere dat de ADH achterhaald zou zijn en gevarieerd eten niet alle voedingsstoffen levert die een mens nodig heeft om gezond te blijven. Ieder mens is uniek en de voedingsbehoeften variëren met leeftijd, geslacht en stressniveau. Door middel van voedingssupplementen kunnen deze voedingsbehoeften die men anders tekort zou komen aangevuld worden. Om te weten of je een tekort hebt doe een van onze testen.

+ Ons eten is lang niet zo vers als we denken

Om weer terug te komen op de ADH en gevarieerd eten: hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt en onbewerkt voedsel of tussen biologisch en niet-biologisch, terwijl deze onderdelen juist bepalen hoeveel voedingsstoffen je daadwerkelijk binnenkrijgt. Er wordt standaard vanuit gegaan dat al ons voedsel vers is (want op welke verpakking is dit nou niet te lezen?) maar vanaf het moment dat voedsel wordt geoogst, geslacht of geproduceerd wordt verliest het voedingswaarde. Het eten wat in de supermarkt ligt is dan ook lang niet zo vers als men ons laat denken. ‘Verse’ eieren, groeten en vlees kunnen zo twee weken oud zijn. De voedingsstoffen die je hierdoor misloopt kun je aanvullen met voedingssupplementen.

+ Sneller van je verkoudheid af

Extra vitamine C kan een verkoudheid of griep niet voorkomen, maar elke dag vitamine C slikken kan er wel voor zorgen dat je er weer sneller bovenop bent. Mocht je dit dus lezen en stront verkouden zijn, dan weet je wat je te doen staat.

+ Voedingssupplementen zijn géén vervanging

Voedingssupplementen kunnen nooit de gezonde voedingsgewoonten vervangen. Wanneer je dus een hele week op McDonald’s-voedsel en alcohol leeft kun je dit niet compenseren met het gebruik van voedingssupplementen. Jammer.

+ Stoffen die het lichaam niet opneemt

Helaas bevat het overgrote deel van de voedingssupplementen sporen van petroleum en teer. Ja, echt waar, dat spul wat ook in afval zit. Het is daarom belangrijk dat je voedingssupplementen zoekt die plantaardig zijn. Het nadeel daarvan is wel dat deze voedingssupplementen meteen een stuk duurder zijn.

+ Overdosis aan vitaminen?

Iedereen weet natuurlijk dat vitamines noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Een voedingssupplement kan daarbij een goede aanvulling zijn, maar wist je dat je ook een overdosis aan bepaalde vitaminen kan innemen? Bovendien kan dit ernstige gevolgen kan hebben.

Bronnen: Dokterdokter.nl, The Optimist, Gezondheidsnet, CM.be, de Vitale Aanpak, Optimale Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *