We hebben vitamine D nodig! Een tekort voel je niet, maar is verantwoordelijk voor botontkalking en wordt in verband gebracht met allerlei ziekteverschijnselen.
De zon is een natuurlijke bron van vitamine D: in de winter volstaat het 2 maal per week een halfuurtje tussen 10u en 15u zonnestralen op te vangen, liefst met ontblote armen en benen, om je voorraad op peil te houden.
Maar wist je dat je ook vitamine D uit voeding kan halen, met de champigon als koploper!
Vitamine D uit voeding
Champignons
Ondanks het feit dat champignons in het duister worden gekweekt, zijn ze heel rijk aan vitamine D! Zet ze, vers gekocht, nog enkele uren in de zon waarin ze vitamine D aanmaken. Of eet ze zongedroogd zoals de Oosterse shiitake die je zo kan oppeuzelen of verwerkt in soep of stoofpotjes.
Vette vis
Denk aan makreel, zalm en haring…..
Calcium
Omdat calcium belangrijk is voor de opname van vitamine D is het belangrijk bovenstaande voedingswaren te combineren met één uit het volgend lijstje:
- spinazie
- Chinese kool
- tofu
Een gerecht waarin je al deze ingrediënten samenvoegt zorgt voor een werkelijke vitamine D-boost!
Test nu of u een Vitamine D tekort heeft.
Bron(nen) : Radio2.be