Omega-3 vetzuren

Omega 3 is de naam voor een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste hiervan zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA valt onder de categorie essentiƫle vetzuren. EPA en DHA kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt uit voldoende ALA. Echter, dit levert slechts een kleine hoeveelheid op. ALA komt voor in onder andere lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarine. EPA en DHA zitten voornamelijk in vis en schaal- en schelpdieren. In vette vis zit meer EPA en DHA omdat vetzuren zich opslaan in vet.
Vissen maken EPA en DHA niet zelf. Zij halen dit uit de algen die zij eten.

Gezondheid
Vetzuren vervullen belangrijke functies in ons lichaam. Zo dragen EPA en DHA bij aan de normale werking van het hart*. Tevens draagt DHA bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie. ALA draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten**. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze hebben gezamenlijk de functie van het bijdragen aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Aanbevelingen
De Gezondheidsraad heeft voor ALA een adequate inname vastgesteld. Dit advies luidt dat 1% van de calorieen die op een dag worden ingenomen bestaat uit ALA. Voorbeeld: een vrouw neemt 2000 calorieen per dag in. Dit komt neer op 2 gram ALA per dag. Voor EPA en DHA adviseert de Gezondheidsraad volwassenen om dagelijks 450 milligram EPA en DHA binnen te krijgen.

Duurzaamheid
Voor mensen en kinderen die geen vis eten zijn er producten op de markt met toegevoegde omega 3-vetzuren, zoals visoliecapsules. Vis die voor deze capsules wordt gebruikt kan hiervoor speciaal gevangen zijn, zoals bijvangsten en afval van visverwerking. Zo kunnen de resten van zalm bestemd voor zalmfilet gebruikt worden voor deze supplementen. Het MSC-keurmerk staat op producten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Hierbij worden visstanden duurzaam beheerd en er wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Wist u dat ..
.. de Inuit grote hoeveelheden omega 3-vetzuren binnen krijgen uit vette vis? Hierdoor blijken zij een hoog HDL cholesterolgehalte te hebben en een laag triglyceridengehalte.

* Bij een dagelijkse inname van 250 milligram EPA en DHA.
** Bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA.

Bron(nen) : Vitstore.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *