5 vragen over Magnesium

Kun je magnesium preventief gebruiken? Welke soorten magnesium bestaan er? En vertelt een bloedtest of je een magnesiumtekort hebt? Magnesiumdeskundigen Floor Mulder en Annelies Dicke beantwoorden vijf prangende vragen.

Hoe weet ik of ik een magnesiumtekort heb?

Floor Mulder en Annelies Dicke van Magnesium-Forever: “Om een magnesiumtekort vast te stellen, wordt meestal een bloedmeting gedaan. Het nadeel: je lichaam zorgt ervoor dat het magnesium in je bloed altijd constant is, rond de één procent. Hierdoor is de uitslag vaak dat je geen tekort hebt.
Gelukkig is er een andere methode. Zo kijken wij met een iriscopie naar het oog. In het kleurenvlak van je oog kun je dan zonnestralen zien. Zie je daarin donkere vlekjes, dan kun je een magnesiumtekort hebben. Alleen hierop baseren we echter geen magnesiumtekort. Wij kijken naar het totaalplaatje. We doen een spiertest, kijken naar overige klachten en het voedingspatroon.”

TIP : Test online uw magnesium tekort.

Kun je magnesium ook preventief gebruiken?

“Absoluut. Stel je moet een deadline halen, veel uren maken of je krijgt een stressvolle periode. Dan kun je in die periode (extra) magnesium nemen. Ga je de marathon van Rotterdam lopen, dan is het verstandig om twee weken van tevoren te beginnen met magnesium. Zo bouw je een buffer op. En voor de prestatie smeer je je benen in met magnesiumolie.”

Welke soorten magnesium producten bestaan er?

“Magnesium is te verkrijgen in allerlei vormen, zoals tabletten, olie, vlokken en gel. Magnesiumolie is een van de best opneembare vormen van magnesium. Het is een speciaal soort olie dat je op de huid kunt sprayen of aan een voetenbad kunt toevoegen door middel van een voetenbad. Magnesiumvlokken kun je ook toevoegen aan een voetenbad. Bij ons kun je ook een magnesiumpakking nemen, die zorgt voor een directe opname van magnesium via de huid. Tijdens de pakking wordt magnesium gel aangebracht op het hele lichaam.”

Welk magnesiumtablet moet ik kiezen?

“Als je een magnesiumtablet gaat kopen, kijk dan altijd op de achterkant. Wat zit er in? Hoeveel magnesium zit er in? Veel tabletten bestaan uit magnesiumoxide, maar die is vrijwel niet opneembaar door het lichaam. Ook glutanaat, aspartaat, stearaat en carbonaat kun je beter vermijden. Het beste kun je magnesiumcitraat nemen en anders glycanaat, chloride, lactaat of malaat.”

Waarom krijg ik last van magnesiumtabletten?

“Sommige mensen krijgen last van magnesiumtabletten. Dat heeft niets met magnesium te maken, maar de cellen hebben magnesium nodig en dit gaat nu via de maag en darmen. Het is een natuurlijke reactie die kan zorgen voor diarree. Je kunt een ander tablet proberen of kiezen voor een andere vorm van magnesium.”

Bron(nen) : GezondNU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *