De functies van Zink

Zink is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in veel lichaamsprocessen. Ons lichaam gebruikt zink direct en slaat het dus niet op. Om deze reden is het belangrijk dat we dagelijks voldoende van dit mineraal binnen krijgen. Een tekort aan zink is dan al snel gebeurd. Normaal gesproken zit er in ons lichaam zo’n 2 gram zink. De hoogste hoeveelheden bevinden zich in de spieren en botten. Zink hebben we dagelijks nodig. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid verschilt per geslacht. Zo is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor volwassen mannen vastgesteld op 9 milligram per dag. Dit komt overeen met 50 gram oesters. Voor vrouwen is de Aanbevolen  Dagelijkse Hoeveelheid 7 milligram per dag. Dit komt overeen met 200 gram shiitake.

Functies van zink
Zink is een mineraal dat onmisbaar is voor honderd verschillende soorten enzymen in elk gebied van ons lichaam. Zo draagt zink bij aan een normaal zuurbasemetabolisme, een normale cognitieve functie, vruchtbaarheid en voortplanting, de werking van het immuunsysteem en het normaal metabolisme van vetzuren en vitamine A. Tevens draagt zink bij aan de instandhouding van normale botten, nagels, huid en haar. Zink is met name voor mensen met Diabetes Mellitus een belangrijk mineraal, vanwege het bijdragen aan een normaal koolhydraatmetabolisme. Ten slotte werkt zink als een antioxidant en het speelt een rol in het celdelingsproces.

Waar zit het in?
Zink zit met name in (orgaan)vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en eieren. Voor mensen die geen dierlijke producten eten zijn bonen, noten, zaden, haver, tarwekiemen, rijst, pompoen en zeewier, paddenstoelen, asperges en miso goede bronnen.
Zink uit plantaardige bronnen zijn minder goed te absorberen door het lichaam, daarom zullen mensen die uitsluitend plantaardige producten eten extra aandacht moet geven aan de inname van zink.

Tekort
Omdat zink direct wordt verbruikt en niet wordt opgeslagen, zijn er veel mensen die rondlopen met een tekort aan zink. Behalve het directe verbruik zijn er meer oorzaken:
– Voeding arm aan zink kan zorgen voor een tekort. Tevens zijn er bepaalde stoffen die de opname van zink belemmeren, zoals fytaten uit peulvruchten en zemelen, alcohol en suiker.
– De grond waar landbouw op bedreven wordt, wordt steeds armer aan mineralen. Zo ook aan zink. Onze voeding bevat dus steeds minder mineralen.
– Mensen die intensief sporten of mensen die regelmatig stress ervaren hebben meer behoefte aan zink.

Wist u dat ..
.. zink wordt uitgescheiden door urine, zweet, het verlies van haren en het afschilveren van de huid? Ook daarom moet dit verlies dagelijks worden aangevuld.
.. het mineraal zink niet verward moet worden met het element zink? Dit laatste wordt met name gebruikt in de industrie in legeringen.
.. Vitalize Zink Complex behalve zink ook koper bevat? Dit zorgt voor een ideale verhouding tussen deze twee mineralen.

Bron(nen) : Vitstore.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *