Nitraatrijke groenten gunstig voor bloeddruk

Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC in het tijdschrift Journal of Nutrition. Gezonde vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed met als gevolg een daling van de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Rode bietensap staat met name onder sporters bekend als prestatieverhogend. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Nitriet kan worden omgezet in stikstofmonoxide (NO), die spieren efficiënter laat werken en bloedvaten verwijdt zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. De onderzoekers wilde toetsen of dit prestatieverhogende effect en bloeddrukdaling ook bij nitraatrijke groenten als rucola en spinazie optreedt. Daarnaast werd ter vergelijking een oplossing van nitraatzout gebruikt.

Elf mannen en zeven vrouwen (gezond en gem. 28 jaar) kregen willekeurig een oplossing van nitraatzout of één van de drie groentedrankjes toegewezen met daarin 0,8 gram nitraat (ADH voor sporters), dat overeen komt met 200 gram rucola of 350 gram spinazie. De nitraat- en nitrietspiegel in het bloed steeg na inname van alle vier soorten drankjes ongeveer even veel, maar alleen na inname van de drie groentedrankjes ging ook nog eens de bloeddruk omlaag. Het opgeloste natriumnitraat in water had nagenoeg geen bloeddrukverlagend effect. Het lijkt er op dat de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten, het positieve effect van nitraat kan bevorderen.

Bron(nen) : Voedingsgeneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *