Zorgen over vitamine B12-tekort bij ouderen

Vitamine B12-tekort komt vaak voor onder ouderen: meer dan de helft heeft bij opname in een zorginstelling een mild tot sterk tekort. Het risico hierop wordt groter gedurende het verblijf in het eerste jaar. Onderzoekers van de universiteit van Waterloo in Canada suggereren dat langdurig opgenomen ouderen jaarlijks door middel van een bloedtest gescreend zouden moeten worden om tekorten met voeding en suppletie te kunnen voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Het onderzoek vond plaats bij 412 ouderen (286 vrouwen, 126 mannen) die op een leeftijd van gemiddeld 83 jaar waren opgenomen in één van de acht Canadese zorginstellingen van een organisatie. Het bloed van de ouderen werd bij opname en vervolgens jaarlijks getest op een eventueel vitamine B12-tekort. Op moment van opname had 13,8 % een sterk tekort (<156 pmol/L), 38,3 % een mild tekort (156–300 pmol/L) en 47,6 % een normale waarde (>300 pmol/L). Gedurende het eerste jaar van opname nam dit tekort met 4 % toe. Ouderen die vitamine B12-suppletie gebruikten hadden betere waarden.

Naar schatting heeft vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking tekort aan vitamine B12. Bij ouderen lopen de schattingen eerder richting de twintig tot dertig procent zowel door een hoger risico op ondervoeding als een slechtere opname van B12 uit de voeding. Vitamine B12 is bij deze groep juist van belang voor behoud van een heldere geest en een goed geheugen, maar ook voor de energiestofwisseling en vorming van rode bloedcellen. Bronnen van vitamine B12 zijn van dierlijke herkomst; vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren.

Bron(nen) : voedingsgeneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *