Beter slapen door lavendel

Lavendel staat bekend om zijn rustgevende werking maar blijkt ook de slaapkwaliteit te kunnen verbeteren. De slaapkwaliteit van studenten steeg aanzienlijk als zij lavendelolie inhaleerden en zogenaamde ′slaaphygiëne′-regels in acht namen. Dat blijkt uit een onderzoek van de School of Nursing van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis dat is gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Door stress is er een toename van slaapproblemen in onze 24-uurs maatschappij. Ruim een derde van de studenten slaapt slecht. De behoefte aan veilige, effectieve en betaalbare slaapbehandelingen is daarom groot. Niet alleen om het langdurig gebruik van slaapmedicatie terug te dringen, maar ook om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Aan het onderzoek namen 79 slecht slapende studenten deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Het effect van het inhaleren van lavendel en slaaphygiëne werd gedurende vijf nachten vergeleken met een groep studenten die alleen slaaphygiëne hanteerden. De studenten kregen iedere nacht een patch op het bovenste deel van hun borst met 55 microliter (ca. 1 tot 2 druppels) etherische olie van Lavandula angustifolia of een placebo patch.

De slaaphygiëneregels kwamen neer op het handhaven van een regelmatig slaapschema, niet drinken en eten voor het slapen gaan, geen cafeïne, alcohol en nicotine laat op de dag, een goede slaapomgeving (bijvoorbeeld oor het gebruik van oordopjes, eventueel een slaapmasker en het vermijden van beeldschermen en telefoongebruik), een ontspannende bedtijd routine en tijdig stoppen met studeren.

De hoeveelheid slaap verbeterde in beide groepen significant. De lavendelgroep sliep niet langer, maar werd wel frisser wakker dan de groep die alleen slaaphygiëne in acht nam. De studenten in de lavendelgroep voelden zich beter uitgerust in de ochtend en ondervonden twee weken na de studie nog steeds positieve effecten van de lavendel. Ze sliepen meer, vielen makkelijker in slaap en werden minder vaak wakker in de nacht. Lavendel blijkt een langdurig effect te hebben op de slaapcyclus en herstelt het evenwicht in het slaap-waakritme.

Bron(nen) : Voedingsgeneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *