Waarom slapen we slecht in vreemd bed?

Veel mensen slapen de eerste dagen slecht als ze in een vreemd bed moeten slapen, bijvoorbeeld op vakantie. Volgens Japanse wetenschappers blijft één hersenhelft alert tijdens de eerste nacht dat we op een vreemde plek slapen.

Ze maten de hersenactiviteit van 35 jonge proefpersonen die gedurende twee nachten in een labo moesten slapen. Terwijl ze sliepen werden allerlei geluiden afgespeeld. Tijdens de eerste nacht liep de hersenactiviteit in beide hersenhelften sterk uiteen, vooral dan tijdens de fasen van diepe slaap: een deel van de linkerhersenhelft bleef die eerste nacht veel alerter, als in een soort waakstand. Tijdens de tweede nacht was er nauwelijks nog een verschil tussen de activiteit in de linker- en rechterhersenhelft.

Mogelijk kan dit verklaren waarom mensen die vaak korte reizen ondernemen, soms slecht slapen. Al kunnen mensen die zeer regelmatig op ‘vreemde’ plekken slapen, daaraan gewend raken, zodat hun brein toch tot rust komt. Bovendien doet dit fenomeen zich alleen voor tijdens de eerste nacht in een vreemd bed.

Bron(nen) :  gezondheid.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *