Ontdek de wetenschap achter de sinaasappel

Wat doet vitamine C nu precies in ons lichaam?

Het is geweten dat vitamine C inwerkt op onze bloeddruk, maar hoe precies, is nog niet zeker. Volgens onderzoekers zijn er twee mogelijke hypothesen die kunnen verklaren waarom vitamine C kan bijdragen tot een lagere bloeddruk. Een eerste bloeddruk regelen, omdat vitamine C een betere overdracht van zenuwprikkels tot stand zou brengen. Volgens hypothese zegt dat vitamine C een gunstige werking heeft op de centra in de hersenen die de een tweede hypothese kan vitamine C ervoor zorgen dat een ontspannende stof in de bloedvaten vrijkomt, waardoor de bloedvaten gemakkelijker verwijden en de bloeddruk vervolgens verlaagt.

Hoe zorgt een lage bloeddruk er nu precies voor dat we minder stress ervaren?

Het hart moet continu werken om bloed door onze bloedvaten te pompen om cellen en organen te voeden en een optimale functie ervan te verzekeren. Wanneer de bloeddruk stijgt, moet het hart tegen een grotere weerstand oppompen (de zogenaamde nabelasting van het hart). Dat vraagt meer verbruik van zuurstof en leidt tot een gevoel van vermoeidheid, zoals ook lichamelijke inspanningen tot vermoeidheid kunnen leiden. Daarenboven wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat een hoge bloeddruk de levenskwaliteit kan doen verminderen. Voldoende levenskwaliteit is een van de factoren die bijdraagt tot minder stress. Hoe lager je bloeddruk, hoe minder inspanning je hart moet leveren om bloed door je lichaam te pompen. Een lage bloeddruk werkt een meer ontspannen toestand dus in de hand, en die kan er dan weer voor zorgen dat je minder stress ervaart.

We moeten echter de nodige nuances leggen, want de hierboven beschreven effecten deden zich voor in studies waarbij testpersonen een hoge dosis vitamine C toegediend kregen. Of je het heilzame effect van vitamine C ook kunt ondervinden door sinaasappels te eten, is nog niet zeker. Dat is een wetenschappelijk vraagstuk dat jij misschien kunt beantwoorden tijdens je carrière als masterstudent aan de KU Leuven…

Vitamine C Tekort? Test het nu zelf.

Bron(nen) : KU Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *