Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een vetoplosbare stof die qua eigenschappen erg op een vitamine lijkt. Deze stof komt van nature voor in alle menselijke en dierlijke cellen. Co-enzym Q10 is werkzaam als co-factor voor verschillende omzettingsstappen in de energieproductie. Daarnaast is het een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die vrij kunnen bij onder andere roken en stress.

De functies van co-enzym Q10
De letter Q en het getal 10 verwijzen naar de groep chinonen (quinon in het Engels). Dit zijn organische verbindingen die een functie hebben bij de fotosynthese en celademhaling. Deze verbindingen zijn onder andere terug te vinden in bloemen, bacteriën, schimmels en vitamine K. Co-enzym Q10 wordt ook wel Q10 of ubichinon genoemd. De naam ubichinon komt van ubiquitous, wat betekent omni-present; komt overal voor. Deze naam hangt samen met het feit dat de stof in alle cellen van het lichaam voorkomt.
Co-enzym Q10 komt daarnaast ook voor in veel voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan co-enzym Q10 zijn: orgaanvlees, vis, gevogelte en noten.

De invloed van co-enzym 10 dat via de voeding binnen komt op de co-enzym Q10-status is minimaal.
Dit komt door het sterk lipofiele karakter van de stof waardoor het relatief slecht wordt opgenomen door het lichaam.
Het opnemen van co-enzym Q10 is daarom afhankelijk van de maaginhoud. Vandaar dat co-enzym Q10 in supplementvorm vaak een olie als dragerstof bevatten zodat het beter wordt opgenomen.

Toepassing
Co-enzym Q10 wordt vaak toegepast in cosmetica. Er zijn veel verschillende huidverzorgende producten die deze stof bevatten. Vooral aan crèmes voor de rijpere huid wordt vaak co-enzym Q10 toegevoegd.

Bron(nen) : Vitalize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *