Wetenschappers zien weinig nut in multivitaminen tijdens zwangerschap

Veel vitaminen en mineralen die worden gepromoot bij zwangere vrouwen om hun kind een goede start te geven, zijn volgens enkele wetenschappers een “onnodige uitgave van geld”. Dat schrijven zij in het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Therapeutics Bulletin.

Zwangere vrouwen zouden meer moeten focussen op hun totale voeding en het innemen van losse supplementen, zoals foliumzuur en vitamine D. Voor veel vrouwen zijn volgens de onderzoekers de multivitaminen onnodig, schrijft de BBC.

De onderzoekers keken naar eerdere onderzoeken naar de effecten van foliumzuur, vitamine D, ijzer, vitamine C, E en A en de multivitaminensupplementen bij zwangere vrouwen.

“We vonden geen bewijs om zwangere vrouwen aan te raden dat ze prenatale multi-voedingssupplementen moeten nemen, buiten de geadviseerde foliumzuur en vitamine D-innames”, stellen de auteurs. De losse supplementen foliumzuur en vitamine D zijn volgens hen bovendien goedkoper dan de multivitaminen.

De wetenschappers verklaren de gezondheidseffecten die fabrikanten stellen van multivitaminen vooral door de gebruikte onderzoeksmethoden in de studies. Veel studies zijn uitgevoerd in arme landen, waar mensen vaker ondervoed zijn dan in een land als het Verenigd Koninkrijk.

MarketingZwangere vrouwen kunnen vaak gevoelig zijn voor marketingboodschappen die beweren dat vrouwen hun kind de beste start van hun leven kunnen geven door de inname van multivitaminen, zeggen de wetenschappers.

“Het is onnodig voor zwangere vrouwen om ‘te eten voor twee’. Dat is een mythe. Vrouwen moeten gewoon gebalanceerd blijven eten”, aldus onderzoeker Janet Fyle.

De Health Supplements Information Service, die wordt gefinancierd vanuit de industrie, ontkracht de stelling van de wetenschappers dat multivitaminen weinig effect hebben. “Het is absolute nonsens. De rol van voedingssupplementen is er om tekorten in voeding op te vangen”, aldus Carrie Ruxton in de krant The Scotsman.

Bron(nen) : NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *