Magnesium kan bloeddruk mogelijk een beetje verlagen

Het mineraal magnesium lijkt de bloeddruk een klein beetje te kunnen verlagen. Dat blijkt uit een analyse van eerdere onderzoeken van de Indiana University.

Er is veel discussie over de rol die het mineraal magnesium speelt bij het reguleren van de bloeddruk. Na een meta-analyse van 34 onderzoeken waaraan 2.028 mensen deelnamen, vonden de onderzoekers een klein, maar significant verband tussen magnesiuminname en een lagere bloeddruk.

De onderzoekers ontdekten dat bij proefpersonen die drie maanden lang elke dag 368 milligram innamen, de systolische bloeddruk (bovendruk) 2 mmHg daalde, blijkt uit de resultaten die verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Hypertension. De diastolische bloeddruk ging 1,78 mmHg naar beneden. Slechts een maand elke dag 300 milligram magnesium slikken, bleek al voldoende om het magnesiumgehalte in het bloed te laten stijgen en de bloeddruk te laten dalen. Een hoog magnesiumgehalte in het bloed bleek verband te houden met een verbetering van de doorbloeding.

“Vanwege de relatieve veiligheid en lage kosten, zouden we magnesiumsupplementen als optie kunnen overwegen voor het verlagen van de bloeddruk bij mensen die een hoog risico lopen op een te hoge bloeddruk en mensen die al een te hoge bloeddruk hebben”, zegt Yiqing Song.

Magnesiumtekort

De dagelijkse dosis magnesiumsupplementen varieerde in de onderzoeken van 240 tot 960 milligram. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium halen de meeste mensen al uit hun voeding. Het mineraal zit in diverse producten, waardoor mensen niet snel een tekort oplopen.

Een nadeel van de geanalyseerde onderzoeken is dat er vaak maar weinig proefpersonen meededen (van 13 tot 461 personen) en dat er gedurende de onderzoeken veel deelnemers afvielen. Onderzoek onder subgroepen van proefpersonen, wees bovendien uit dat extra magnesium mogelijk alleen de bloeddruk verlaagt als je een magnesiumtekort hebt.

Bron(nen) : Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *