‘Geef je kind niet zomaar veganistisch eten’

In Nederland groeit het aantal veganisten in rap tempo, en daarmee ook de ouders die hun kind alleen veganistisch eten voorschotelen. Het Voedingscentrum waarschuwt echter dat ouders nooit zonder begeleiding het dieet van hun kinderen moeten aanpassen tot enkel plantaardig voedsel. Veganisten eten naast vis en vlees ook geen zuivel, eieren, honing en andere dierlijke producten. De trend is volgens het Voedingscentrum niet per se slecht, maar vraagt wel om goede begeleiding, zo meldt RTL Nieuws.

In Nederland zijn naar schatting zo’n 70.000 mensen veganist. Het is niet zo gek dat veganistische ouders hun kinderen willen opvoeden met een plantaardig dieet. Volgens het Voedingscentrum is het echter heel belangrijk om nooit zelf, zonder begeleiding, een veganistisch dieet voor te zetten aan een kind. Het is voor kinderen belangrijk om voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen om gezond op te groeien. Een groot deel van deze noodzakelijke voedingsstoffen zit in zuivel, eieren en vlees. Er zijn supplementen om dit tekort op te vangen, maar de meeste voedingssupplementen bevatten ook dierlijke producten.

Veganistisch eten voor kinderen vraagt daarom om extra aandacht van de ouders en begeleiding van het consultatiebureau. De groei van het kind moet in de gaten gehouden worden, evenals de inname van ijzer en B-vitamines. “Geef je kind niet op eigen houtje een veganistisch dieet. Vraag persoonlijk advies aan het consultatiebureau en de diëtist”, zegt Roy van der ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum tegen RTL Nieuws. Zo kan het veganistische dieet worden afgestemd op de voorkeuren van het gezin en wat het kind nodig heeft om gezond op te groeien.

Bron(nen) : Zorggids

One thought on “‘Geef je kind niet zomaar veganistisch eten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *