Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker

Vrouwen die lijden aan een vitamine D tekort hebben tot wel een vijfmaal grotere kans op borstkanker. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan vitamine D. Dit leidt tot een groter risico op ernstige ziektes zoals kanker, diabetes, multiple sclerose en hartaanvallen.

Dit is een van de opmerkelijke conclusies van de Nederlandse arts William Cortvriendt, op basis van zijn wetenschappelijke onderzoek naar de relatie tussen voeding en een gezonde levensstijl.

Volgens Cortvriendt is de oplossing simpel: meer blootstelling aan gematigde zonneschijn leidt tot meer aanmaak in de huid van vitamine D.. ‘’Ik ken, afgezien van voldoende lichaamsbeweging en het stoppen met roken, geen enkele maatregel die een zo sterke afname van het risico geeft op kanker en hart- en vaatziektes als het zorgen voor voldoende vitamine D in het bloed, aldus Cortvriendt.

Opvallend is dat de Nederlandse arts meer zon adviseert, terwijl het advies van media en dermatologen juist is om blootstelling aan zonneschijn te voorkomen. ‘’Huidkanker wordt zelden veroorzaakt door regelmatige en gematigde blootstelling aan zonneschijn maar juist door het te intens zonnebaden”, verklaart Cortvriendt. Bovendien geneest huidkanker gelukkig bijna altijd, terwijl de gevolgen van een tekort aan vitamine D in bijna alle gevallen veel ernstiger zijn.’’

Een tekort aan vitamine D kan getest worden door een huisarts of middels een Vitamine D Tekort Test . Behalve meer zonlicht is het ook mogelijk om elke dag vitamine D supplementen te slikken.  William Cortvriendt is auteur van bestseller ‘Hoe word je 100?’ (maart, 2015) en ‘Maak je niet dik’ (november, 2015).

Bron : gezondheid.blog.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *