Blauwe bessen verminderen risico op Alzheimer

Nieuwe onderzoeken wijzen er op dat het eten van blauwe bessen de kans op de Ziekte van Alzheimer kan verminderen. Onderzoeker Robert Krikorian van de Universiteit van Cincinnati legt uit dat antioxidanten, die volop aanwezig zijn in blauwe bessen, het geheugen en de cognitieve functies van ouderen aanzienlijk verbeteren. Door blauwe bessen toe te voegen aan de dagelijkse voeding, zou de neurocognitieve achteruitgang dan ook vertraagd kunnen worden.
Blauwe bessen danken hun kleur aan anthocyaan, een soort flavonoïde dat fungeert als antioxidant in het fruit. Antioxidanten voorkomen de veroudering van cellen in planten. Hoewel sommige onderzoekers menen dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten het verouderingsproces vertraagt, wordt deze aanname niet door alle deskundigen gedeeld.
Krikorian voerde twee onderzoeken uit. Bij het eerste onderzoek werden 47 personen van 68 jaar of ouder, die tekenen van cognitieve achteruitgang vertoonden, onderzocht. Vervolgens kreeg een deel van de proefpersonen  gedurende 16 weken dagelijks een placebo toegediend. De andere groep consumeerde dagelijks een gevriesdroogd blauwebessen poeder. Bij de laatste groep werd een duidelijke verbetering van de cognitieve prestaties vastgesteld.
Het tweede onderzoek richtte zich op 94 proefpersonen tussen de 62 en 80 jaar, met lichte geheugenproblemen. De deelnemers verkeerden in betere geestelijke conditie dan de deelnemers aan het eerste onderzoek. De onderzoekers maakten vier groepen en gaven deze vervolgens blauwe bessenpoeder, visolie  en poeder of een placebo.
De verwachte herhaling van het eerste onderzoeksresultaat bleef echter uit. Bij de personen die het poeder ofwel de visolie gebruikten, trad een lichte verbetering van de cognitie op, maar het geheugen verbeterde nauwelijks. De onderzoekers denken dit tegenvallende resultaat voortkomt uit het feit dat de deelnemers aan het tweede onderzoek aan minder ernstige cognitieve beperkingen leden.
Hoewel het eten van blauwe bessen geen meetbare voordelen biedt aan mensen die kampen met lichte geheugenproblemen, wijzen de onderzoeken uit dat blauwe bessen mogelijk wel effectief zijn bij patiënten die al zichtbare tekenen van cognitieve stoornissen vertonen.
Bron(nen) : Medical Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *