Vitamine K staat misschien (nog) niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar biochemicus Cees Vermeer waarschuwt dat we dit beter wel zouden toevoegen. Ruim 40% van de mensen krijgt te weinig vitamine K binnen, wat onder meer onze kansen op hart- en vaatziekten vergroot. “Te weinig vitamine K is even schadelijk als 2 pakjes sigaretten per dag roken,” vertelde de professor aan Radio 1.
De Universiteit van Maastricht, de KU Leuven en de universiteiten van Groningen en Amsterdam berekenden dat maar liefst 40% van de mensen te weinig vitamine K binnenkrijgt. En dat heeft ernstigere gevolgen dan je zou denken.
Twee pakjes sigaretten per dag
Groene groenten en magere platte kaas
Wat eten we dan best om voldoende vitamine K binnen te krijgen? Vermeer adviseert veel groene groenten te eten, zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Maar ook gefermenteerde producten zoals kaas en kwark zetten we best op het menu. De bacteriĆ«n die in het fermenatieproces vrijkomen, maken vitamine K2 aan. Dat bestanddeel speelt een cruciale rol in het beschermen tegen hart- en vaatziekten, weet Vermeer. Vooral veel kwark eten – bij ons beter bekend als “platte kaas” – komt je dosis vitamine K ten goede. Bovendien kan je die ook in magere varianten eten, zodat je niet te veel vet opneemt. Yoghurt is daarentegen geen bruikbaar alternatief om genoeg vitamine K binnen te krijgen, omdat daarbij andere bacteriĆ«n in het spel zijn.
Bron(nen) : www.hln.be