Wat is best: tafelzout of zeezout?

We weten natuurlijk allemaal dat we zout moeten beperken om gezondheidsredenen. Maar als we zout toevoegen aan een gerecht, gebruiken we dan best tafelzout of zeezout?

Tafelzout: dat is een bewerkte versie van zeezout of rotszout. Voor het tafelzout in ons zoutvat terechtkomt, wordt het ontdaan van zijn mineralen en dat is niet zeer bevorderlijk voor de gezondheid. Het bestaat voor 95% uit natriumchloride, wat zorgt voor de uitgesproken zoutsmaak. Je kunt dit soort zout dan ook moeilijk een gezonde kruiding noemen, zelfs al werd er nog fluor of jodium aan toegevoegd.

Zeezout zoals bijvoorbeeld sel de Guérande of sel de Camargue bestaat voor 85% uit natriumchloride. Dat is al 10% minder dan bij keukenzout. En in tegenstelling tot keukenzout bevat het wel mineralen zoals bv. magnesium, calcium en jodium.

Daarom is het dus beter om te opteren voor zeezout in plaats van keukenzout. Maar hou in gedachten dat te veel zout ongezond is en dat we zout beter zoveel mogelijk vervangen door verse of gedroogde kruiden of aromaten.

Bron(nen) : gezondheid.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *