Aardappelen niet goed voor bloeddruk?

Volgens een grootschalige observationele studie met 150.000 vrouwelijke en 36.000 mannelijke deelnemers hebben vrouwen die het vaakst aardappelen eten, meer last van een hoge bloeddruk. Amerikaanse onderzoekers maakten de vergelijking tussen aardappelconsumptie (gekookt of gebakken) van één portie en vier porties per week. Ook het eten van frieten staat in verhouding met een hogere bloeddruk, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Verrassend genoeg was er geen verband tussen consumptie van chips en bloeddruk. Wel suggereerde dit 20 jaar durende onderzoek dat je de bloeddruk kunt verlagen door een portie aardappelen te vervangen door een portie groenten.

Observationele studies moeten kritisch bekeken worden. Het verschil tussen man en vrouw en afwezigheid van een impact van chips riepen vragen op bij de onderzoekers. Die hadden wel getracht om een aantal stoorfactoren buiten spel te zetten, zoals tabak, beweging en consumptie van groenten en fruit.

Voor aardappelen wisten de onderzoekers niet wat ze op voorhand moesten verwachten. Ze bevatten veel kalium, dat een gunstige invloed heeft op de bloeddruk. De hoge glycemische index daarentegen is een probleem. Een te steile piek in de bloedsuiker brengt stress op de bloedvaten en ontstekingen met zich mee. Aardappelen bevatten ook heel wat calorieën.

In elk geval stellen de onderzoekers wel de vraag: mogen we (gekookte) aardappelen nog beschouwen als onderdeel van een gezond voedingspatroon? In de VS is daar veel discussie over: aanvankelijk werden aardappelen geweerd uit het gezonde lunchprogramma voor arme schoolkinderen. In 2012 werd die beperking opgeheven en mochten tegelijk frieten aangeboden worden in de lunch.

Bron(nen) : Voedingsgeneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *