Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand

Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven.
COPD of chronisch obstructief longlijden is een chronische longaandoening waarbij de capaciteit van de luchtwegen geleidelijk vermindert. 1 op de 14 Belgen wordt met de ziekte geconfronteerd. Het merendeel van de COPD-patiënten zijn (ex-)rokers.

Patiënten met COPD hebben makkelijk een vitamine D-tekort. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid door blootstelling aan de zon, maar COPD-patiënten komen vaak niet meer buiten.
Een tekort aan vitamine D is niet alleen een gevolg van COPD, maar het kan de ziekte ook in de hand werken, zo blijkt uit het onderzoek. Het versterkt namelijk de luchtwegontsteking, waardoor COPD zich sneller kan ontwikkelen.

Patiënten met COPD zijn vatbaarder voor longinfecties, botontkalking, spierzwakte en cardiovasculair lijden. Vitamine D-therapie is een interessante manier om die risicofactoren te bestrijden en om de kans op COPD te verminderen, en dan vooral bij patiënten met een duidelijk tekort.
Een vitamine D-tekort kan, behalve door blootstelling aan de zon, aangevuld worden door supplementen.

Test nu of je een Vitamine D tekort hebt.

Bron(nen) : UZ Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *