Elektronische neus ruikt prostaatkanker.

Een nieuwe diagnostische test kan in urine van mannen ruiken of ze prostaatkanker hebben of niet.

Mannen die willen nagaan of ze aan prostaatkanker lijden, kunnen op dit moment niet veel meer doen dan hun PSA-waarde laten controleren. Nadeel van deze methode is dat niet elke verhoogde PSA-waarde op prostaatkanker wijst, maar bijvoorbeeld ook te wijten kan zijn aan een vergrote prostaat. Daardoor laten veel mannen een biopsie of weefselstaaltje nemen van hun prostaat terwijl dit vaak niet nodig is en bovendien altijd gepaard gaat met een gevaar op infecties. Ook is zo’n biopsie niet 100 procent betrouwbaar, want prikt de arts een stukje weefsel weg naast de tumor, dan wordt die toch nog gemist.

Britse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een diagnostische test te ontwikkelen die zo’n invasieve biopsie kan voorkomen en toch accuraat prostaatkanker kan opsporen. Ze maakten gebruik van de Odoreader, een sensorsysteem op basis van gaschromatografie dat enkele jaren geleden werd ontwikkeld om blaaskanker op te sporen, nadat gebleken was dat honden deze kanker konden ruiken. Ze combineerden dit systeem met statistische methodes om urologische afwijkingen vast te stellen en ontwikkelden op die manier een diagnostische test om prostaatkanker in urine op te sporen. In een pilotstudie analyseerden ze de geur van de urine van 155 mannen die zich voor een urologisch onderzoek hadden aangemeld. Bij 58 mannen werd prostaatkanker vastgesteld, bij 24 blaaskanker. De resultaten waren in 95 procent van de gevallen terecht positief, in 96 procent terecht negatief.

De onderzoekers willen de Odoreader nu omvormen tot een apparaatje dat door artsen en verplegers kan worden gebruikt om snel blaas- en prostaatkanker op te sporen. Dat is nodig, want hoe sneller deze kankers worden ontdekt, hoe sneller en beter ze kunnen worden behandeld.

Tips voor een gezonde prostaat.

Bron(nen) : EOSWetenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *