Waarom kurkuma veel meer is dan een lekkere, gele specerij

Kurkuma of Indiase geelwortel is een van de vaakst gebruikte ingrediënten voor curryschotels en wordt gemakkelijk herkend door zijn gele kleur en mild bittere smaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma een positieve invloed kan hebben op je gezondheid, maar ook de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden.

Geneeskrachtige werking

In Aziatische landen is kurkuma erg geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zo wordt geloofd dat kurkuma gebruikt kan worden tegen geelzucht, diabetes, kanker, darmonstekingen, zure oprispingen, menstruatieklachten, reuma en hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

 Een studie uit 2008 onderzocht de link tussen kurkuma en Alzheimer. Wat bleek? De stof curcumine, een polyphenol aanwezig in kurkuma, heeft wel degelijk een beschermende werking op de hersenen. Ook andere onderzoeken bevestigden dat kurkuma goed is voor de hersenen en het geheugen.

Ook gebruikt men het poeder in India voor de behandeling van wondjes. Het heeft immers een ontstekingsremmende functie. Volgens een studie uit 2009 vermindert kurkuma daarom ook de kans dat ingewanden ziek worden ten gevolge van ontstekingen.

Voor mensen met overgewicht is kurkuma voor diezelfde reden een heilzame specerij. Zwaarlijvigheid wordt immers gelinkt aan chronische ontstekingen, dus een ontstekingsremmer kan helpen bij het op peil houden van het gewicht. Uit een onderzoek met zwaarlijvige muizen die curcumine toegediend kregen, bleek dat ze minder slechte cholesterol hadden en ook sneller gewicht verloren.

Opgelet

Kurkuma wordt helaas niet gemakkelijk opgenomen in onze bloedbaan. Het zou helpen om zwarte peper te combineren met de specerij, om van de voordelen te genieten. Let ook op wanneer je medicatie neemt, want onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma invloed kan uitoefenen op bepaalde medicatie.

Medicijn vervangen door specerijen moet je natuurlijk ook niet doen. Bij een medisch probleem, ga je nog steeds ten rade bij een arts. Maar dat neemt niet weg dat koken met dit kruid een heuse opkikker kan zijn voor je gezondheid én je zintuigen.

Bron(nen) : Knack.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *