Overgewicht bemoeilijkt ijzeropname.

Vrouwen met overgewicht nemen minder ijzer op uit voeding. Het toevoegen van vitamine C aan de voeding compenseert onvoldoende.

Dat concluderen Ana Cepeda-Lopez en collega’s van onder meer de Universiteit Wageningen uit een onderzoek onder 62 gezonde vrouwen, van wie ongeveer een derde een gezond gewicht had (BMI: 18,5-24,9 kg/m2), een derde overgewicht (BMI: 25-29,9 kg/m2) en een derde obesitas (BMI: > 30 kg/m2). De studie staat in American Journal of Clinical Nutrition (2015; online 11 november).

Alle deelneemsters kregen 2 maal een gestandaardiseerd wit broodje. Eén keer met 5 mg ijzer zonder vitamine C en één keer mét. Het ijzer in de broodjes mét vitamine C was anders radioactief gelabeld dan dat in de broodjes zonder vitamine C, zodat 2 weken na de maaltijden precies kon worden gemeten hoeveel ijzer er per broodje in het lichaam was opgenomen.

Deelneemsters met overgewicht of obesitas namen gemiddeld ongeveer een derde minder ijzer op dan vrouwen met een gezond gewicht: 12,9 versus 19,0% van de broodjes zonder vitamine C. Er was nauwelijks verschil in ijzeropname tussen vrouwen met overgewicht en obesitas. Toevoeging van vitamine C zorgde nauwelijks voor verbetering: ijzeropname steeg bij overgewicht of obesitas naar 16,6%, tegenover 29,9% bij vrouwen met gezond gewicht.

Opname van ijzer bleek significant samen te hangen met overgewicht, maar ook met de serumconcentratie van ferritine, de transferrine-receptorconcentratie en hepcidine. De onderzoekers opperen dat overgewicht een toename van pro-inflammatoire cytokinen met zich meebrengt, waardoor onder meer productie van hepcidine stijgt. Hepcidine is een belangrijke regulator van de ijzeropname, en vermindert vooral het transport over de basolaterale membraan van de enterocyt. Vitamine C bevordert vooral de opname uit het darmlumen in de enterocyt door reductie van Fe3+ naar Fe2+. Als het ijzer aan de andere kant van de cel niet door de basolaterale membraan heen gaat, heeft dat dus niet zo veel effect.

Bron(nen) : NTvG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *