Superfoods van 2016

Als we de trendwatchers mogen geloven dan eten we dit jaar allemaal zwarte bonen, zeewier en champignons. Terwijl die producten nog behoorlijk normaal zijn, zitten er ook ook enkele opvallende nieuwe ‘superfoods’ tussen. Of wat had je gedacht van dat volgens hen 2016 het jaar zal worden van de terugkeer van de bloedworst? De Daily Mail selecteerde 16 producten die misschien wel vaker in jouw boodschappenmandje terug te vinden zullen zijn of waar je dit jaar voor het eerst van zult horen.

Het lijstje met de nieuwe hippe superfoods voor 2016 bevat enkele onverwachte nieuwkomers, enkele uit de oude doos, maar evengoed wat onbekende exotische producten. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze boordevol goede voedingsstoffen zitten.

Zwarte bonen

Vaak gebruikt in de Zuid-Amerikaanse keuken, niet toevallig een van dé keukens van het moment. Ze zitten boordevol eiwitten, mineralen en vitaminen.

Zeewier

Zeewier bevat meer vitamine C dan een appelsein en zit propvol calcium. De New York Times noemde het in een artikel niet minder dan ‘mirakelvoedsel’.

    Soep maken

De vloeibare hap van het jaar 2016. Let wel het gaat om zelfgemaakte soep, niet diegene die je in pakjes of zakjes in de supermarkt vindt.

Avocado-olie

Avocado-olie verdringt kokosolie van de eerste plaats wat populair bakmiddel betreft. De olie bevat vetzuren die goed zijn voor het hart. Bovendien kan de olie heel lang bewaard blijven en gebruik je het gewoon zoals je olijfolie zou gebruiken.

Natuurlijke zoetstoffen

Het is al langer een trend om steeds vaker kristalsuiker en dergelijke te gaan vervangen en ook in 2016 blijven pakweg honing en agavesiroop belangrijke vervangende zoetstoffen. Echte die hards gaan op zoek naar raw honing, pure stevia, lucuma of zoetstof uit monnikfruit. Ook yaconsiroop en kokosbloesemnectar zouden trendy zoetstoffen worden.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn niet alleen rijk aan vitamine D en B, ze zorgen vaak voor toegevoegde lekkere smaken zonder nefaste gevolgen. Ze zouden bovendien goed zijn voor ons immuunsysteem en allergieën helpen voorkomen. Vooral de shiitake zal nog aan populariteit winnen.

Plantaardige eiwitten

Goed nieuws voor de vegetariërs want plantaardige eiwitten zoals pindanoten, mungbonen en linzen winnen nog terrein.

Bloedworst

Rijk aan eiwitten, kalium, calcium en magnesium, maar arm aan koolhydraten. Trendwatchers voorspellen dat bloedworst het trendy product van 2016 wordt. Of toch voor wiens maag er tegen bestand is. Belangrijk is dat het ook een bron van zink en ijzer is, twee stoffen die in het moderne dieet vaak te weinig aanwezig zijn.

Bloem van zoete aardappel

Glutenvrij en geschikt voor het paleodieet, dat is bloem van zoete aardappel. Meteen makkelijk te gebruiken dus in twee hedendaagse dieettypes. De bloem kan heel variabel worden gebruikt om bijvoorbeeld brood, koekjes en pannenkoeken mee te maken, maar ook als sausbinder of in de soep.

Gekiemde granen

Gekiemde granen zijn makkelijker te verteren dan volkoren granen. Ze zijn verkrijgbaar in bepaalde broden, ontbijtgranen en bloem en zouden ook een oplossing bieden voor mensen die bepaalde ‘gewone’ granen niet goed verteren.

Macawortel

De macawortel is ook bekend onder de naam ‘Peruviaanse ginseng’. Momenteel is het goedje al populair in de fitnesswereld, maar er wordt verwacht dat het poeder een algemene doorbraak zal kennen. De wortel bevat zo’n zestig fytochemicaliën die een positieve werking op het lichaam zouden hebben.

  Koolrabi

Met een beetje geluk vind je hem al in de supermarkt, maar dit jaar zou de koolrabi toch op meer plaatsen te vinden moeten zijn. De koolrabi moet de voordien hippe boerenkool vervangen. De groente zit vol vitamine C en vezels en smaakt naar iets tussen radijs en kool in.

Zwarte rijst

Tot dertig keer meer vezels bevat zwarte rijst in vergelijking met witte rijst. Ook de antioxidanten zijn talrijk aanwezig in de zwarte rijst. Algemeen genomen bevatten de donkerdere varianten trouwens steeds meer antioxidanten dan de lichtere, dankzij de hogere concentratie aan pigment.

Berkwater

Berkwater is een natuurlijke bron vol elektrolyten die heel dorstlessend is. Het kan worden geoogst tijdens de lente wanneer voedzaam sap zich door de boom naar de takken verspreidt om de knoppen en bloesems van voeding te voorzien. Het boomwater moet het kokoswater gaan verdringen, al werd dat ook al eind 2014 voorspeld.

Teff

Teff is dan weer de opvolger van quinoa. De kleine zaadjes bevatten heel wat calcium, ijzer en aminozuren en kunnen voor heel wat bereidingen gebruikt worden: van pizzadeeg tot wafels. In tegenstelling tot quinoa komt teff oorspronkelijk niet uit Zuid-Amerika, maar uit Ethiopië.

Teres major

De teres major is een relatief onbekend stukje vlees uit de schouder van het rund. Het is heel mals en heeft dezelfde textuur als van een filetstukje, maar het kost er maar een fractie van. Wordt binnenkort op allerlei menukaarten verwacht.

Bron(nen) : Het Nieuwsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *