Voedingssupplementen kunnen zorgkosten besparen

Het gebruik van voedingssupplementen in verzorgingstehuizen kan de kwaliteit van leven verbeteren, infecties verminderen, postoperatieve complicaties verminderen en vallen voorkomen. Hetgeen kan zorgen voor een besparing in de (zorg)kosten. Dat concluderen de onderzoekers achter een review van 19 publicaties. Zij sluiten af met: er is behoefte aan meer onderzoek om de daadwerkelijke economische impact te bepalen.

Ondervoeding (een tekort aan macro- en/of micronutriënten) is een groot probleem. Niet alleen in ziekenhuizen en/of verzorgingstehuizen, maar juist ook daarbuiten. Deze ondervoeding is niet alleen een grote last voor de individuen zelf, maar ook voor de gezondheidszorg. Dat voedingssupplementen van grote waarde zijn en een positief effect hebben bij verbetering van de micronutriënten status is bekend, maar nauwelijks onderzocht zijn de economische voordelen van suppletie.

Eén van de studies, uitgevoerd in Nederland, calculeerde een netto kostenbesparing van €252,- per patiënt, wanneer deze “oral nutrional supplements” (ONS) gebruikte. De kosten van het supplement werden ruim gecompenseerd door een verkorte duur van de ziekenhuisopname. Een andere studie uitgevoerd in een verzorgingstehuis in de UK geeft aan dat er met het gebruik van voedingssupplementen ongeveer €270,- per inwoner kan worden bespaard. Dit over een tijdsbestek van drie maanden.

Voorheen zijn er vooral reviews gepubliceerd die de voordelen van specifieke medische voeding aangaven, terwijl deze review expliciet kijkt naar het gebruik van standaard voedingssupplementen.

De meest voorkomende onderzoeksgroep binnen de studies was ziekenhuispatiënten. Een groep die niet de algemene ondervoede populatie vertegenwoordigt. In vervolgonderzoek moet er meer aandacht komen voor deze laatste groep, om de bredere economische impact vast te stellen. Wel is duidelijk dat voedingssupplementen sterk kunnen bijdragen aan de besparing op zorgkosten.

Bron(nen) : Elia M, et al., A systematic review of the cost and cost effectiveness of using standard oral nutritional supplements in community and care home settings, Clinical Nutrition (2015). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *