‘Adviseer vaker calciumsupplement tegen zwangerschapsvergiftiging’

Als zwangere vrouwen vaker het advies krijgen om extra calcium in te nemen, kan dat leiden tot een kwart minder gevallen van zwangerschapsvergiftiging.

Vrouwen die van het tweede trimester tot het einde van de zwangerschap calciumsupplementen slikken, verkleinen de kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent. Ook daalt de kans op een te vroeg geboren kind met 24 procent. Dat concludeert de Universiteit van Maastricht.

Op dit moment neemt minder dan één op de twintig zwangere vrouwen extra calcium in. Als ze dit allemaal zouden doen, zou het aantal gevallen van zwangerschapsvergiftiging (ook pre-eclampsie genoemd) met ruim de helft kunnen dalen.

Vaker adviseren

Als verloskundigen en gynaecologen alle zwangere vrouwen tot het slikken van calciumsupplementen zouden adviseren, kan het aantal vergiftigingen al met meer dan een kwart dalen. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat niet alle vrouwen het advies zullen opvolgen.

De supplementen waarvan positieve effecten zijn aangetoond, bevatten 1 tot 2 gram calcium. De Gezondheidsraad adviseert voor zwangere vrouwen een inname van calcium van minimaal 1 gram per dag, maar naar schatting haalt één op de drie dat niet.

De Universiteit van Maastricht gebruikte een rekenmodel waarin gegevens uit de medische literatuur, eigen onderzoek, bevolkingsstatistieken en inzichten van deskundigen zijn meegenomen.

Zwangerschapsvergiftiging treft één op de dertig zwangere vrouwen. De complicatie kan voor moeder en kind levensbedreigend zijn, en gaat vaak gepaard met groeivertraging en vroeggeboorte.

Combineer je 1 gr Calcium gelijk met extra Magnesium.

Bron(nen) : nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *