Pijnstillers: veilig of niet?

Dagelijks lijden er wereldwijd veel mensen aan chronische pijn. De farmaceutische industrie speelt in op deze vraag; de keuze aan pijnstillers is enorm. De meest bekende en gebruikte is paracetamol. Deze kan zelfs gekocht worden bij de drogist en supermarkt. Maar welke gevaren kleven aan langdurig gebruik van pijnstillers?

Gewenning
In geval van chronische pijn worden pijnstillers vaak langdurig ingezet. Na verloop van tijd treed er gewenning op, waardoor er steeds meer pijnstillers nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. Het lichaam went aan de hoeveelheid werkzame stof, waardoor de klachten vaak weer terug komen. Dit is erg frustrerend, zeker wanneer de pijnstiller eerst zo goed zijn werk deed.

Invloed op medicatie
Bepaalde pijnstillers geven bijwerkingen wanneer deze worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen. Zo staat aspirine bekend om het geven van bijwerkingen wanneer dit gecombineerd wordt met ontstekingsremmers.
Er zijn veel andere pijnstillers die beter niet gecombineerd kunnen worden met andere medicijnen. Indien u begint met een nieuwe pijnstiller en daarnaast ook nog andere medicijnen gebruikt is het altijd verstandig om uw huisarts te raadplegen. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed de bijsluiter te lezen.

Bijwerkingen
Vrijwel alle pijnstillers geven vervelende bijwerkingen. Sommige zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid. Een goed voorbeeld van een pijnstiller met veel bijwerkingen is diclofenac. Deze pijnstiller kent een lange lijst met bijwerkingen, zoals oedeem, leverontsteking, verstoorde vruchtbaarheid, geheugentstoornissen, huidaandoeningen, hartkloppingen, misselijkheid, diarree, vermoeidheid, depressie, leverontsteking en afwijkingen in het bloedbeeld. Tevens geeft deze pijnstiller, in combinatie met andere medicijnen zoals aspirine en antidepressiva, een verhoogde kans op maag- en darmbloedingen en ontstekingen van de maag- en darmwand.
Ook pijnstillers als saridon, indocid, ibuprofen, aspirine en naproxen kunnen vervelende klachten geven.

Wat is veilig?
Pijnstillers zijn bij tijdelijk gebruik vaak ongevaarlijk. Bij chronische pijnklachten zijn de gebruikelijke pijnstillers geen oplossing, omdat deze vaak vervelende en soms gevaarlijke bijwerkingen geven. PEA (palmitoylethanolamide) is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. PEA is pijnstillend en kent geen bijwerkingen, zoals bij de meeste pijnstillers wel het geval is. PEA wordt al meer dan 40 jaar toepast op patiƫnten met verschillende (chronische) klachten en is veilig in gebruik. In tegenstelling tot andere pijnstillers treedt er bij PEA geen gewenning op in geval van dagelijks gebruik.

Bron(nen) : Allesoverpea.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *