Een verband tussen Alzheimer en darmflora?

Recent onderzoek op muizen toont aan dat er een link is tussen de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers van de KU Leuven-VIB stappen nu in een Europese onderzoekssamenwerking om dit verband verder te bestuderen en om op basis daarvan mogelijke behandelingen te ontwikkelen.

Onderzoekers van de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) konden vaststellen dat er een verband bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ze deden deze vaststelling bij muizen. Op basis daarvan zal de EPFL samen met onderzoekers van de KU Leuven-VIB nu nagaan welke bacteriën juist een invloed hebben op Alzheimer.

Het nieuwe consortium zal AD-gut heten en op zoek gaan naar nieuwe methoden om de microbiële samenstelling van onze darmflora snel en nauwkeurig in kaart te brengen. Het consortium wil ook achterhalen welke darmculturen juiste een snellere ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Op basis daarvan wordt het misschien mogelijk om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Daarnaast zal het internationale team ook onderzoeken of het mogelijk is om specifieke probiotische cocktails te ontwikkelen die de darmflora zo kunnen wijzigen dat de ziekte van Alzheimer zich niet verder ontwikkelt.

Het onderzoek gebeurt voorlopig enkel op muizen. In een latere fase willen de onderzoekers gaan kijken of de onderzoeksresultaten ook gelden bij de mens.

Bron(nen) : Vib.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *