Hoe word je oud?
Die vraag stelden de Nederlandse artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra aan mannen en vrouwen ouder dan honderd jaar. Ze bundelden hun tips in een boek: ‘99+… Een geheim, of geluk?’ Een overzicht.
1. Stop met roken
Veel ouderen in het boek waren jarenlang roker, maar ze zijn er op een bepaald moment mee gestopt. Dat is volgens van Hateren een goed plan. Hij schrijft dat stoppen met roken altijd loont, ook al ben je tachtig. Indien de geïnterviewden niet waren gestopt, waren ze volgens de arts wellicht geen honderd geworden.
2. Eet met mate
De hoogbejaarde mannen en vrouwen volgden geen speciaal dieet, waren niet vegetarisch of veganistisch. Ook een glaasje alcohol hoorde er voor velen gewoon bij.
3. Marathons zijn geen must
Niemand van de honderdjarigen heeft zich in het verleden in het zweet gewerkt in de sportschool. Ze deden wel veel aan beweging, maar dan in de vorm van fietsen en wandelen.
4. Hou je bezig
Hele dagen naar buiten staren? Het gaat niet op voor de oudjes die aan bod komen in het boek. Ze dagen zichzelf uit om nieuwe dingen te doen om bezig te blijven. Bijvoorbeeld: experimenteren met nieuwe technologie of eigen kledij ontwerpen.
5. Train je brein
Hoe meer nieuwe uitdagingen, hoe beter voor je brein want volgens de artsen houdt leren de hersenen in topvorm.
6. Kies de juiste partner
De honderdjarigen in het boek spreken met respect en vol liefde over hun partner. Volgens de artsen is een man of vrouw aan je zijde echter geen must om de honderd te halen, want tussen de oudjes zitten veel weduwen en weduwnaren die zich heel gelukkig voelen.
7. Koester de band met vrienden en familie
Niet alleen fysieke gezondheid is van belang bij het ouder worden, ook een goede geestelijke gezondheid is cruciaal. De hoogbejaarde mensen die aan bod komen wonen allemaal dicht bij hun familie of vrienden.
8. Blijf weg uit het rusthuis
Maar drie van de tien honderdplussers wonen in het rusthuis. Daarvoor is een goede gezondheid uiteraard een vereiste, maar wie moeite doet om fit ouder te worden, is vaak ook kwiek genoeg om lang in zijn of haar eigen huis te blijven.
9. Laat je niet opjagen
Leer van oudjes: ze zijn opgegroeid in een tijd waarin het onbelangrijk was om altijd en overal bereikbaar te zijn op je smartphone. Ze ontsnappen aan de jachtige maatschappij en genieten bijgevolg ook meer van de kleine dingen in het leven. Het is een goede zaak om een voorbeeld aan hen te nemen.
10. Laat het los
Op een eeuw tijd kan er heel wat gebeuren, ook de honderdjarigen in het boek hebben tegenslagen gekend. Toch geven ze aan dat ze gelukkig zijn. Volgens de dokters zijn de mensen al van jongs af aan gelukkig omdat ze bepaalde situaties konden loslaten. Ze stellen dat als je daar de kracht voor hebt, je iets kan maken van de rest van je leven.
Bron(nen) : Nieuwsblad.be