Cortisol: meer dan het stresshormoon

ortisol is een corticosteroïde; een hormoon dat wordt gemaakt uit cholesterol in de bijnierschors. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam. Maar waarom wordt cortisol ook wel het stresshormoon genoemd? Wij leggen het uit in dit artikel.
Stresshormoon

Dankzij de bijnaam “stresshormoon” krijgt cortisol nog wel eens een negatieve betekenis. Echter, cortisol is voor ons lichaam noodzakelijk. Zonder dit hormoon zouden veel processen die plaats vinden in het menselijk lichaam niet mogelijk zijn. Het hormoon cortisol is onder andere betrokken bij de vertering van voedsel, het slaap-waakritme en het afweersysteem. Het bewaart samen met adrenaline en noradrenaline de homeostase van het lichaam. De homeostase is het vermogen om, ondanks veranderingen, in evenwicht te blijven.
Cortisol komt onder andere vrij tijdens het ontwaken. Hierdoor ontstaat onder andere een hongergevoel. Daarnaast komt cortisol vrij in tijden van stress, zowel fysiek als psychisch. Door het vrijkomen van cortisol worden eiwitten in spieren afgebroken, waardoor aminozuren vrijkomen. Deze aminozuren kunnen nu omgezet worden in glucose zodat het lichaam dit kan gebruiken als energie. Dit wordt ook wel de gluconeogenese genoemd. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnierschors en wordt gevormd uit cholesterol, een vetachtige stof.

Ontstekingsremmend
Cortisol wordt, onder de naam hydrocortison, ingezet als ontstekingsremmer bij allergische reacties en COPD. Daarnaast wordt cortisol voor uitwendig gebruik ingezet bij ernstige vormen van eczeem.

Tips bij stress
Heeft u regelmatig stress en wilt u hier iets aan doen? In het blogbericht “De voordelen van stress” staan tips om met een andere blik naar stress te kijken.

Bron(nen) : Vitalize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *