Brainfood: dankzij deze voeding maak je nieuwe hersencellen aan.

Geweldig nieuws voor studenten, maar eigenlijk stiekem ook wel voor ons. Want herken je zelf die dagen niet waarop je geheugen je plots helemaal in de steek laat? We weten allemaal ondertussen wel wat gezond is voor onze hersenen, maar wist je dat je met de juiste voeding ook nieuwe hersencellen kan aanmaken?

Drew Ramsey, MD, assistent professor psychiatrie bij het Columbia University Medical Center, benoemt in zijn nieuw boek ‘Eat Complete’ niet alleen voeding die goed is voor je hersencellen, maar hij identificeert ook 7 voedingsstoffen die de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleren. En dat lijkt ons wel handig als je net boven een dikke cursus gebogen zit of als je een nieuw project op het werk wil aanpakken.

Bonus is dat je niet alleen slimmer wordt van zijn eetplan, maar ook fitter, gezonder en een stukje lichter. Al na twee weken zou je de eerste effecten moeten voelen. Vooral mensen die voordien veel bewerkte voeding aten zullen het verschil zien.

3 tips om je brein gezonder te eten

1. Eet meer zwarte bonen

Wanneer had je dit het laatst op het menu staan? Precies. Nochtans zijn bonen niet duur, makkelijk klaar te maken en zorgen ze voor een aanvoer van constante energie in je lichaam. Ze zitten boordevol proteïnen, vitamine B, magnesium en vezels. Een goedkope superfood, dus. En een prima oplossing voor vegetariërs.

Dr. Ramsey: “Er is een direct verband tussen magnesium en een molecule in de hersenen die verantwoordelijk is voor herstel en aanmaak van nieuwe hersencellen. Het kan daardoor ook helpen bij mensen die herstellen van een beroerte.”

2. Drink een kopje warme chocomelk

Dit moet onze favoriete tip zijn! De flavanoïden in zwarte chocolade stimuleren de bloedcirculatie in je brein en helpen om geheugenverlies door leeftijd tegen te gaan. Om van het kopje een echte gezondheidsboost te maken voeg je wat kaneel (in plaats van suiker) en kurkuma (antioxidanten!) toe.

3. Geniet van zeevruchten en forel

Dit is niet meteen nieuw. “Als er één ding is dat mensen missen voor een gezonde hersenwerking, dan is het wel omega 3.”, zegt Dr. Ramsey. We krijgen er veel te weinig van binnen. Maar het eten van vette vis (waar omega 3 in zit) is ook omstreden omwille van ecologische redenen en omdat er veel gifstoffen in vis zouden zitten. Forel zit boordevol DHA, een stof die gevonden wordt op de plek waar hersencellen verbonden zijn met elkaar. Deze speciale vorm van omega 3 houdt hersencellen in leven en blokkeert ook signalen die hen zouden kunnen doen afsterven.

Naast omega 3 hebben we ook magnesium en zink nodig om onze hersenen in topvorm te houden. Lekkere mosselen, schelpjes of scampi in looksaus zijn daar prima voor. Ze zorgen voor de aanmaak van extra hersencellen.

Bron(nen) : Gezondgevoel.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *