Vitamine D, K en A: wat heeft je baby nodig en waarom?

Het consultatiebureau hamert erop dat baby’s vanaf 2 weken tot hun 4e verjaardag extra vitamine D krijgen. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe zit dat met vitamine K en A?

Baby’s en kleine kinderen maken een spectaculaire groei door. Tijdens dat groeiproces gebeurt er van alles in het lichaam. En bij die ontwikkeling zijn vitamines onmisbaar. Wat je kind precies nodig heeft en waarom lees je hier.

Vitamine A voor goede ogen

Die heeft je baby nodig voor is de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, vooral voor de vorming van de ‘staafjes’ (kijken in het donker). Ook is vitamine A belangrijk voor een goede vorming van de huidcellen.

Er was een tijd dat werd geadviseerd om vitamine A samen met vitamine D te geven. Dit advies is aangepast, omdat de combinatie AD kan leiden tot een overdosering van vitamine A en dat kan gevaarlijk zin voor de lever. Conclusie: het toedienen van extra vitamine A is niet nodig (en zelfs schadelijk zijn). Zowel in moedermelk als in poedermelk zit precies voldoende vitamine A voor een gezonde baby.

Vitamine D voor sterke botten en tanden

Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het helpt om calcium uit de voeding op te nemen en beschermt bovendien tegen ziekten. Tot hun 4e verjaardag hebben kinderen veel vitamine D nodig. Ze zijn niet in staat om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Daarom is het nodig om ze extra  te geven.

Het officiële advies is om je baby vanaf 2 weken na de geboorte dagelijks 5 druppels vitamine D te geven. Ongeacht of je baby borst- of flesvoeding krijgt. Voor donkere kinderen en kinderen die weinig buiten komen, luidt het advies: dagelijks 10 druppels. Zonlicht op de huid zorgt namelijk voor het omzetten tot vitamine D. Bij een donkere huid en/of te weinig zonlicht werkt dit minder goed. En omgekeerd geldt hetzelfde, als je in een zeer zonnig land woont en veel met je baby buiten bent, dan is extra vitamine D niet nodig.

Vitamine K voor een goede stolling

Dit is nodig voor een goede stolling van het bloed, heel belangrijk als je baby een wondje heeft. oftewel om bloedingen uit zichzelf te laten stoppen. Direct na de geboorte krijgt elke baby 1 mg vitamine K, om hersenbloedingen te voorkomen. Een foetus krijgt geen vitamine K via de placenta, en door het ontbreken van een darmfloara kunnen ze het nog niet voldoende zelf aanmaken.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig. Daarna maakt de baby zelf voldoende vitamine K aan door de darm-bacterieën. Belangrijk: wanneer je borstvoeding combineert met flesvoeding (kunstvoeding) en je kind per dag meer dan 500 milliliter flesvoeding drinkt, is extra vitamine K niet meer nodig.

tabel vitaminen

5 handige vitamine D en K tips

  1. Als je baby de vitaminedruppels niet ‘los’ wil innemen, roer ze dan bijvoorbeeld door de yoghurt of doe ze in het drinken.
  2. Kies een vast moment op de dag om de druppels te geven. Als het een routine is, vergeet je het minder makkelijk.
  3. Zorg dat je voldoende buiten bent met je baby (ieder dag 15 tot 30 minuten, tussen 11.00 en 15.00 uur).
  4. Geef je je baby multivitamine? Kijk hoeveel vitamine D en K daar in zit en vul het zo nodig aan tot de aanbevolen doses per dag.
  5. Voor wat oudere kinderen: eet regelmatig vitamine D-rijke producten, zoals vette vis (bijvoorbeeld: zalm, haring, makreel). Vitamine K zit in veel groene bladgroente (denk aan: spinazie, andijvie, boerenkool).

Waar verkrijgbaar?

Vitamine D en K koop je bij Vitstore.com.

Je kunt ook testen of jij of je kind een vitamine tekort heeft.

Bron(nen) : Ouders van Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *