Minder antibiotica bij gebruik cranberry’s bij urineweginfecties

Klinisch onderzoek wijst uit dat cranberry’s belangrijke rol spelen in het verminderen van symptomatische urineweginfecties en wereldwijde antibioticaresistentie. Cranberry’s kunnen worden ingezet bij het verminderen van symptomatische urineweginfecties . Dit betekent dat het product mogelijk een nuttige strategie kan zijn bij het verminderen van het wereldwijde gebruik van antibiotica.

Het onderzoek, dat recentelijk is uitgegeven door de American Journal of Clinical Nutrition, toont aan dat het drinken van 240 ml cranberrysap per dag het aantal symptomatische urineweginfecties  bij vrouwen die dit regelmatig hebben, vermindert met bijna 40%. Het gevolg is minder last van urineweginfecties en minder gebruik van antibiotica waarmee terugkerende urineweginfecties worden behandeld.

Antibiotica bij urineweginfecties

‘Het chronische gebruik van antibiotica is momenteel de meest voorkomende aanpak voor het verminderen van symptomatische urineweginfecties.  De gevolgen van deze benadering zijn bijwerkingen en de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Deze studie toont aan dat het nuttigen van een glas (240 ml) cranberrysap per dag, het aantal keren dat vrouwen last hebben van terugkerende urineweginfecties vermindert. Zodoende kan het chronische gebruik van antibiotica worden vermeden,’ vertelt dr. Kalpana Gupta, specialist infectieziektes en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Boston.

Dr. Gupta is auteur van het onderzoek. Ze gelooft dat cranberry’s kunnen helpen bij het verminderen van het wereldwijde gebruik van antibiotica en bij het aanzienlijk verbeteren van de kwaliteit van leven voor vrouwen die last hebben van de symptomen van terugkerende urineweginfecties.

Grootste klinische onderzoek naar cranberry’s

Het onderzoek onder 373 vrouwen duurde 24 weken en werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Boston, Biofortis Innovation Services (een afdeling binnen Merieux Nutrisciences) en 18 klinieken in de Verenigde Staten en Frankrijk. Het is het grootste klinische onderzoek in zijn soort dat de effecten van het nuttigen van cranberrysap op urineweginfecties heeft onderzocht. Dit onderzoek wordt toegevoegd aan meer dan 50 jaar aan onderzoek naar cranberry’s. Het onderstreept dat cranberry’s bijdragen aan gezonde urinewegen en symptomatische urineweginfecties  bij chronische urineweginfecties -patiënten verminderen.

De onderzoekers wilden weten of patiënten met terugkerende (of herhalende) urineweginfecties , beschermd konden worden tegen terugkerende infecties door het drinken van cranberrysap. Alle deelnemers zijn gezonde vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar, die minimaal twee urineweginfecties  hebben gehad in het afgelopen jaar. Tijdens het onderzoek werd aan willekeurige deelnemers gevraagd om dagelijks een dosis van 240 ml cranberrysap te drinken, of een ‘placebodrankje’ zonder cranberry’s.

Daling

Het aantal urineweginfecties daalde aanzienlijk onder de cranberrydrinkers, met slechts 39 diagnoses gedurende de zes maanden van de studie, tegenover 67 in de placebogroep. In vergelijking met een aantal andere studies had deze proef een grotere statistische kans dan andere studies om verschillen te ontdekken. Dit kwam door de grotere steekproef en het gebruik van incidentiedichtheid ter verklaring van de neiging van klinische urineweginfecties  om zich na verloop van tijd bij één individu te clusteren. Bovendien was er een hoog gemiddeld niveau van naleving (98%) waarneembaar, evenals een relatief hoog percentage proefpersonen in elke groep die de behandelperiode voltooide (86%).

Symptomen urineweginfectie

Vrouwen met symptomatische urineweginfecties  ervaren alle ongemakken van een urineweginfectie, zoals een sterke, aanhoudende drang om te plassen of een branderig gevoel bij het plassen. Echter weten ze pas na een bezoek aan een arts of ze wel of geen bacteriële infectie hebben. In veel gevallen worden vrouwen behandeld met antibiotica om de symptomen te verminderen, of er nou een bacterie is gevonden of niet. Volgens Gupta kan de cranberry weleens de sleutel zijn om de situatie überhaupt te voorkomen.

‘Door dagelijks een glas cranberrysap te drinken, kan de cranberry helpen om de infectie helemaal te voorkomen,’ zegt Gupta. ‘De meeste mensen beginnen pas met het drinken van cranberrysap als ze een urineweginfectie hebben, maar zodra de symptomen beginnen, hebben ze waarschijnlijk al een antibioticakuur nodig.’ 

Het verband tussen urineweginfecties en antibioticaresistentie

  • Urineweginfecties zijn wereldwijd een van de meestvoorkomende bacteriële infecties bij vrouwen.
  • 60% van alle vrouwen heeft in hun leven weleens last van een urineweginfectie en bij 25% komt binnen zes maanden een herhaling voor.
  • Er komen jaarlijks wereldwijd ongeveer 150 miljoen urineweginfecties voor volgens de American Urological Association, wat resulteert in ruim 5 miljoen euro aan jaarlijkse ziektekosten.

Antibiotica zijn vaak het eerste middel om een urineweginfectie te behandelen. Vrouwen die regelmatige urineweginfecties  hebben, krijgen vaak een lage dosis antibiotica voorgeschreven. Helaas is antibioticaresistentie wereldwijd in een alarmerend tempo toegenomen door het chronische, overdadige gebruik van het medicijn. Zoveel zelfs, dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) spreekt van een resistentiepercentage van 50% tegen een van de meestgebruikte antibiotica om urineweginfecties te behandelen.

De werking van cranberry’s

Gelukkig bevatten cranberry’s een unieke combinatie van werkzame stoffen zoals PAC’s type A (of proanthocyanidinen), die voorkomen dat de bacterie in het lichaam blijft en een infectie veroorzaakt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat xyloglucane oligosacchariden, een nieuwe groep stoffen, antibacteriële eigenschappen bezitten tegen E. coli-bacteriën, vergelijkbaar met de eigenschappen van PAC’s. Dit betekent dat cranberry’s meerdere, unieke stoffen bevattten die uw gezondheid ondersteunen.

Deze unieke stoffen zitten in allerlei verschillende producten, zoals een cranberrysap mixdrank, 100% cranberrysap, cranberrysap light, gedroogde cranberry’s en cranberryextract. Bij het grootste deel van het onderzoek naar cranberry’s en urineweginfecties is gebruik gemaakt van sap.

Bron(nen) : Gezondheid & Co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *