Magnesium zinvol tegen arteriële stijfheid

Hart en bloedvaten hebben baat bij voldoende inname van magnesium. Sterker nog, gebruik van supplementen met magnesium zorgt op de lange termijn voor versoepeling van de bloedvaten. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Groningen en Maastricht gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition. Bij een tekort aan magnesium zijn de vaten rondom het hart erg stijf en is er een hoger risico op hart- en vaatziekten.

De Nederlandse onderzoekers voerden hiervoor een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde suppletiestudie (350 mg magnesium/dag gedurende 24 weken) uit bij 52 volwassenen (30 mannen, 22 vrouwen) van gemiddeld 62 jaar met overgewicht of obesitas. Zij kregen gedurende 24 weken of drie maal daags 117 mg magnesium of placebocapsules. Na 24 weken was de magnesiumuitscheiding in de 24-uurs urine toegenomen. De bloeddruk was gelijk gebleven.

Serum magnesiumconcentratie was bij de interventiegroep niet toegenomen na 12 weken, maar wel na 24 weken. Hetzelfde gebeurde bij de maat voor arteriële stijfheid (PWVc-f, Carotid-femoral pulse wave velocity). Deze maat staat voor de tijd die de arteriële puls nodig heeft om zich te verplaatsen van de carotis naar de femorale arterie. De arteriële stijfheid bleek niet na 12 weken, maar wel na 24 weken significant verbeterd in de magnesiumgroep.

Bron(nen) : Voedingsgeneeskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *