Het belang van vezelrijke voeding

Er zijn nog steeds te weinig mensen die de aanbeveling voor de dagelijkse inname van vezels halen; 9 van de 10 volwassenen in Nederland krijgen dagelijks te weinig vezels binnen. De aanbeveling luidt om dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen en dat is best veel. Maar waarom is het zo belangrijk om voldoende vezels te eten en welke voedingsmiddelen leveren veel vezels? U leest het in dit artikel.

Goed voor onze gezondheid
Het eten van voldoende vezels brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee.
Vezels nemen veel vocht op, waardoor u na het eten van een vezelrijke maaltijd eerder verzadigd bent. Dit is voornamelijk gunstig voor mensen die graag willen afvallen. Wilt u graag afvallen? Drink dan na een vezelrijke maaltijd een glas water. De vezels nemen dit vocht direct op waardoor u verzadigd bent en minder snel trek krijgt. Daarnaast zijn vezels goed voor de darmen. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen daarmee obstipatie. Tevens hebben vezels een positief effect op het cholesterol. Dit is gunstig voor de gezondheid van de bloedvaten. Daarnaast lijkt de totale vezelinname een rol te spelen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit is onder andere goed voor het hart. Naast het innemen van voldoende vezels is het hierbij van groot belang om voldoende vocht binnen te krijgen. Wanneer er te weinig wordt gedronken bij een grote vezelinname kan uw stoelgang minder gemakkelijk verlopen.

Waar zitten vezels in?
Vezels zitten uitsluitend in plantaardige producten. Dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel bevat nauwelijks vezels. Hieronder vindt u een lijst met producten die vezelrijk zijn. De hoeveelheden vezels zijn per 100 gram weergeven.

– Havermout (7,5 gram vezels) & muesli ((8,5 gram vezels)
– Volkorenbrood (6,9 gram vezels), zuurdesembrood (7,7 gram vezels) en roggebrood (9 gram vezels)
– Aardappelen (3 gram vezels)
– Volkoren pasta (9,5 gram vezels)
– Zilvervliesrijst (4 gram vezels), quinoa (3,5 gram vezels), bulgur (2 gram vezels) en couscous (4,5 gram vezels)
– Witte bonen (10,5 gram vezels), bruine bonen (8,9 gram vezels), zwarte bonen (8,5 gram vezels), tuinbonen (6,5 gram vezels), kikkererwten (9,5 gram vezels) en linzen (15,8 gram vezels)
– Alle soorten gekookte, geblancheerde en gestoomde groenten
– Rauwkost en groene bladgroenten
– Shiitake (12,5 gram vezels), oesterzwam (5,8 gram vezels) en champignon (4,2 gram vezels)
– (Bos)bessen (6,6 gram vezels), frambozen (7 gram vezels), bramen (5,2 gram vezels), appels (2,3 gram vezels), peren (2,8 gram vezels), pruimen, gedroogde abrikozen (8,5 gram vezels), rozijnen
(5,4 gram vezels), gedroogde vijgen (13,5 gram vezels) en dadels (5 gram vezels)
РMacadamianoten (6,5 gram vezels), pinda’s (7 gram vezels), cashewnoten (7,5 gram vezels), walnoten (8 gram vezels), hazelnoten (7,5 gram vezels), pompoenpitten (5,4 gram vezels), chiazaad
(36 gram vezels), lijnzaad (33 gram vezels), maanzaad (20,5 gram vezels) en sesamzaad (7,5 gram vezels)

Wist u dat ..
.. aan sommige voedingsmiddelen voedingsvezels worden toegevoegd? Zo is er bijvoorbeeld wit brood met toegevoegde vezels. Dit zou er voor moeten zorgen dat met name kinderen, die niet van volkoren brood houden, toch voldoende vezels binnen krijgen. De vezels in dit witte brood bestaan uit cellulose vezels; een bestanddeel van tarwe. Het lichaam doet hier niks mee. Normaal volkorenbrood bevat granen die intact zijn gebleven. Deze granen bevatten onder andere vezels die wel nuttig zijn voor ons lichaam.

Bron(nen) : Vitstore.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *