B12, de vergeten vitamine

Weet u waar vitamine B12 vandaan komt en welke functie het in ons lichaam heeft? Waarschijnlijk niet. Vitamine B12 is vaak een onderdeel van een vitamine B- complex
terwijl het als zelfstandige vitamine zoveel te bieden heeft!

Vitamine B12 haalt men uit dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Bij mensen die geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, is er een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel in onze darmen aangemaakt door micro-organismen maar dit gebeurt grotendeels in dát deel van de darmen waar het niet meer kan worden opgenomen. We zijn dus afhankelijk van vitamine B12 in onze dagelijkse voeding.
Mensen die geen of weinig dierlijke producten eten, of problemen hebben met de opname van vitamine B12, lopen het risico op een vitamine B12 tekort. Een verminderde opname van vitamine B12 heeft vaak te maken met het hebben van stress, ontstekingen of bij het gebruik  van maagzuurremmers. Ook ouder worden zorgt voor een verminderde opname van vitamine B12.

Wat is de functie van vitamine B12 in ons lichaam?
Vandaag de dag hebben meer en meer mensen stress vanwege werk, sociale verplichtingen of door ziekte. Het behouden van onze gezondheid is prioriteit nummer 1 en begint al bij gezonde voeding, voldoende water drinken en regelmatige bewegen. Door ons hieraan te houden zal de energie in ons lichaam toenemen maar uit de praktijk blijkt het niet altijd haalbaar.
Vitamine B12 kan u daarom helpen! Het heeft als eigenschap dat het ons lichaam meer energie geeft, vermoeidheid verminderd en een positieve invloed heeft op onze geest. Deze vitamine wordt daarom ook wel de ‘energie vitamine’ genoemd omdat hij betrokken is bij de stofwisseling van elke cel in het lichaam!

Hoe vul ik mijn tekort aan vitamine B12 aan?
Bronnen van vitamine B12 in voeding zijn: vlees, vis (vooral schaal- en schelpdieren) en eieren. Speciaal voor veganisten of mensen die op een andere wijze hun tekort willen aanvullen is er een natuurlijk voedingssupplement beschikbaar waarbij men maar één zuigtablet per dag hoeft in te nemen. Op die manier komt de vitamine B12 direct via het mondslijmvlies onder de tong in de bloedbaan terecht. Kijk bij de aanschaf van een supplement welke vorm van B12 er is gebruikt. Er zijn verschillende vormen (waaronder hydroxocobalamine, cyanocobalamine en methylcobalamine). Cyanocobalamine wordt het meest gebruikt in vitaminesupplementen maar is, volgens verschillende experts, niet de meest effectieve vorm omdat het lichaam deze eerst nog moet omzetten in een effectievere vorm. Bij methylcobolamine is hier echter geen sprake meer van en heeft daarom de voorkeur.

Wist u dat?
Tijdens een zwangerschap Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 elkaar gebruiken om werkzaam te zijn in het lichaam? Neemt u extra foliumzuur tijdens een zwangerschap, dan daalt het vitamine B12 gehalte in het lichaam. Zorg daarom ook voor voldoende vitamine B12 tijdens uw zwangerschap.

Test of u een Vitamine B12 tekort heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *