Wat is Magnesium (Mg) en waar is het goed voor?

Het woord Magnesium komt van een Griekse stad, Magnesia, gelegen in een streek met een bodem rijk aan Magnesium.

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.
Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam.
Het mineraal Magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen.

Het is een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam en essentieel om goed te functioneren. Magnesium werkt nauw samen met natrium, kalium en calcium, waarmee het in evenwicht dient te blijven in ons lichaam. Magnesium is vooral bekend om zijn werking bij stress en op het evenwicht tussen zenuwstelsel en spieren.

Magnesium (Mg) is prominent aanwezig in ons lichaam: 20 tot 28 gram voor een volwassene. Ongeveer 2/3 deel is gefixeerd in het skelet dat in slechte tijden kan worden aangesproken. De rest bevindt zich in de skeletspieren, het zenuwstelsel en de organen met hoge stofwisselingen.

Magnesium en voeding
De hoeveelheid Magnesium die niet permanent in het lichaam aanwezig is, krijgen we binnen via onze voeding. Alle (donkere) groene bladgroenten bevatten Magnesium. Daarnaast zit er Magnesium in cacao, kelp (zeewier), tarweproducten, zonnebloempitten, noten (amandelen en cashewnoten), bonen, granen (gierst), zaden, roggebrood, bananen, kokos en volle rijst.

Magnesium Tekort
Een tekort aan Magnesium kan verschillende invloeden hebben op je lichaam. Als je een langdurig tekort hebt aan Magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Onrust is een mogelijke klachten. Deze klachten hebben met name betrekking tot stress, je spieren, je energie en weerstand.
Een Magnesium tekort maakt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer Magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je Magnesium voorraad afneemt. Het tekort aan Magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel.
Een Magnesium tekort kan ook een negatief effect hebben op je spieren.  Het heeft het tegenovergestelde effect van mineraal calcium. Magnesium zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Hierdoor kun je stijve spieren en spierkrampen krijgen.

Test nu of je een Magnesium tekort hebt en kom er ook gelijk achter welk type Magnesium Tekort je hebt.

Bron(nen) : Vitstore.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *