De voordelen van Stress

Bijna 90 procent van alle Nederlanders ervaart regelmatig stress. De oorzaken van stress verschillen per persoon. Sommige mensen krijgen last van stress door hun werk, anderen juist vanwege hun thuissituatie. Dat stress niet goed is voor de gezondheid is al lange tijd bekend. Maar welke voordelen levert stress ons op? En op welke manier kunnen we het beste omgaan met stress?

Van klacht naar kracht
De manier waarop we omgaan met stress beïnvloedt de reactie hierop. Door de positieve kanten van stress te benadrukken kan ons lichaam anders reageren op stress; het wordt niet langer vervelend maar juist nuttig! Stress zorgt onder andere voor de aanmaak van adrenaline. Dit hormoon zorgt er voor dat je scherp en oplettend blijft. Het geeft ons de energie om door te gaan en om een belangrijke deadline te halen. Daarnaast kan stress ook werken als stimulerende prikkel. Leuke dingen kunnen namelijk ook voor stress zorgen. De spanning die je ervaart vlak voor een vakantie, feest of bruiloft zorgt er voor dat u deze belangrijke momenten ervaart en kan genieten van de voorpret.
Tenslotte kan het lichaam wennen aan positieve stress, waardoor we sterker uit stressvolle gebeurtenissen komen.

Omgaan met stress
Niet alleen de manier waarop we naar stress kijken kunnen we veranderen, maar ook de acties die we ondernemen ten tijden van stress.
1. Wees bewust van de stressgevoelens die u ervaart. Er tegen verzetten werkt meestal alleen maar tegen. Het accepteren van deze gevoelens werkt vaak beter.
2. Probeer uw lichamelijke stressreactie onder controle te houden. Dit kunt u doen door hardop tegen uzelf te praten. Ook ademhalingsoefeningen kunnen hierbij nuttig zijn. Dit zorgt ervoor dat u de controle weer in eigen handen krijgt.
3. Wanneer u zich in een stressvolle situatie bevindt waar u niks aan kunt doen, zoals wachten voor de kassa of vast staan in een file, stel u zelf dan de volgende vraag: Heeft het zin om nu gestresst te zijn? Wanneer het antwoord nee is, probeer dan iets anders te doen terwijl u wacht. Pleeg een belletje of luister naar muziek. Of zorg dat u altijd een klein puzzelboekje bij u heeft, zodat u even afgeleid bent.
4. Besef dat u de gene bent die uw leven regisseert. Neem afstand van de situatie. Wat zou u iemand anders in dezelfde situatie adviseren?

Wist u dat ..
.. magnesium in tijden van stress veel wordt verbruikt, waardoor de kans op een tekort groter wordt? Magnesium is een belangrijk mineraal dat onder andere bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Wees hier bewust van in tijden van stress.

Test nu je magnesium tekort.

 

Bron(nen) : Vitstore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *